Home 

Over mij 

Werkzaamheden 

Referentieprojecten  

Contact

 

 

 

 

 

Werkzaamheden

De werkzaamheden waar Bouwkundig Ingenieursbureau Meiring u bij kan helpen, zijn onderstaand weergegeven. Staat er niet precies tussen waar u naar op zoek bent? Schroom dan niet om contact op te nemen. Vaak is er een passende oplossing te vinden of kan er advies worden gegeven waar u terecht kunt.

 • Bouwkundig advies
  • Bouwkundig advies

  U wilt graag verbouwen, maar weet niet waar u moet beginnen of wat er mogelijk is? Het is dan belangrijk om vooraf te laten kijken naar de (technische) mogelijkheden van uw idee. Gezamenlijk zal er dan gekeken worden naar de acties die ondernomen moeten worden, of wat juist niet hoeft.

 • Bouwkundig tekenwerk
  • Bestektekeningen

  Is het ontwerp klaar of weet u precies hoe u het wilt hebben? Van het ontwerp zal dan een bouwtechnische tekening moeten worden gemaakt. Deze set tekeningen bestaat uit plattegronden, gevelaanzichten, doorsneden en details. Deze tekeningen zijn nodig voor de eventuele bouwaanvraag, maar zeker ook voor de aannemer die het werk zal gaan uitvoeren.

  • Werktekeningen

  Veelal zijn de bestekstekeningen voldoende voor de aannemer om het werk uit te voeren. In sommige gevallen kan het verstandig of noodzakelijk zijn om de bestekstekeningen verder uit te werken. Mogelijk is niet alles erop zichtbaar of moet het gedetailleerder worden weergegeven. In die gevallen kan het verstandig zijn om werktekeningen te maken waar dit gedetailleerder in staat weergegeven. In de meeste gevallen verdient een set werktekeningen zich terug, doordat onduidelijkheden of verrassingen tijdens de bouw worden voorkomen.

  • Detailtekeningen

  Teveel informatie op de bestekstekeningen kan erg verwarrend zijn. Om toch de nodige informatie op papier te krijgen, worden er details gemaakt. In de details staat precies weergegeven hoe de constructie eruit moet komen te zien. Vaak zijn dit de knooppunten die veel aandacht vereisen.

  • 3D presentaties

  Wilt u graag vooraf een indruk hebben hoe het er aan het eind uit komt te zien? In die gevallen kan het verstandig zijn om vooraf een 3D presentatie te maken. Eveneens kan dit een hoop verwarring verkomen.

  • Digitaliseren
 • Vaak komt het voor dat er van gebouwen geen of onleesbare tekeningen aanwezig zijn. In die gevallen kan het verstandig zijn om het gebouw te gaan digitaliseren. Het zal dan worden ingemeten en vervolgens digitaal worden uitgetekend. Aan de hand van deze tekeningen kunt u bijvoorbeeld eventuele ideeen verder uitwerken.

 • Vergunningaanvraag
  • Omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning)
 • De omgevingsvergunning is een vergunning voor bouwen, slopen, milieu en ruimte. De omgevingsvergunning vervangt sinds 1 oktober 2010 verschillende losse vergunningen. Hierdoor is de aanvraag eenvoudiger geworden.

  Nadat de aanvraag is ingeleverd bij de gemeente, wordt deze gepubliceerd op internet of in het locale huis-aan-huisblad. Vervolgens toetst de gemeente het bouwplan. Binnen 8 weken nadat de gemeente de aanvraag heeft ontvangen, moet de gemeente laten weten of u toestemming krijgt. In sommige gevallen kan dit worden verlengd.

 • Begeleiding
  • Bouwbegeleiding

  Het onderdeel bouwbegeleiding is één van de belangrijkste en meest onderschatte onderdelen in het traject van nieuwbouw- verbouw- aanbouw-of renovatie. Het is de schakel tussen de opdrachtgever en de aannemer en/of onderaannemers. Veelal kunnen er kosten worden bespaard door een goede bouwbegeleiding.

  Bouwbegeleiding kan voor het hele traject plaats vinden of voor bepaalde onderdelen. Begeleiding bij het aanvragen van de offertes, kiezen van de aannemer, tot het doen van de oplevering van een gebouw. Voornamelijk tijdens de opdrachtverstrekking kan de begeleiding nuttig zijn. Zaken als planning, bouwverloop, werkwijze of betalingstermijnen worden vaak op dat moment besproken.

  Tijdens de bouw kan het nuttig zijn om professionele begeleiding naast u te hebben. de uitvoering zal dan bouwtechnisch bekeken worden. Is er geen koudebrug, is de oplegging voldoende, is de isolatie goed aangebracht, wordt er volgens tekening gebouwd? Het zijn enkele voorbeelden die tijdens de bouw zijn te ondervangen, maar achteraf grote problemen kunnen veroorzaken.